Pada 28 Julai 2017 yang lalu, Korea Utara telah melakukan satu ujian pelancaran peluru berpandu ICBM yang mana londaran penerbangannya adalah melalui kawasan yang begitu hampir dengan Jepun. Terdapat video dan rakaman dari CCTV yang telah disiarkan oleh stesen TV NHK yang menunjukkan bagaimana peluru berpandu tersebut jatuh ke perairan berdekatan dengan Hokkaido.
 

Mortar 2R2M milik TDM sedang memuntahkan pelurunya ke sasaran (Foto: Utusan.com.my)
 
(Awas, artikel panjang)
 
Salah satu video paling popular di FB Rentaka adalah video demo tembakan mortar terbaru TDM iaitu mortar 2R2M berkaliber 120mm yang dipasang pada kereta perisai Adnan versi pembawa mortar. Ianya popular mungkin kerana ia merupakan salah satu sistem persenjataan terbaru yang ditauliahkan ke dalam perkhidmatan TDM. Jika dibandingkan dengan sistem persenjataan yang lain, penembakan mortar lazimnya tidaklah begitu menarik walaupun ianya dikatakan adalah merupakan diantara senjata bantuan yang terpenting di medan perang. Jadi, #Rentaka berpendapat tidak ramai yang memahami apakah impak terhadap pengenalan mortar 120mm ke dalam perkhidmatan TDM.

Artikel RENTAKA - Dilema Enjin bot 2 stroke dan 4 stroke

(Awas Artikel Panjang)

No photo description available.Salah satu contoh bot yang lazimnya digunakan oleh agensi penguatkuasa, dipacu oleh dua enjin empat lejang berkekuatan 250 hp.

Apabila kerajaan memperkenalkan Dasar Teknologi Hijau pada tahun 2009 bagi menyokong usaha untuk menjaga alam sekitar, ianya juga turut merangkumi pembelian aset-aset untuk kegunaan agensi keselamatan seperti ATM, Polis, APMM, Kastam dan sebagainya. Teknologi Hijau merujuk kepada pembangunan dan aplikasi produk, peralatan serta sistem untuk memulihara alam sekitar dan sumber semula jadi, dan meminimumkan atau mengurangkan kesan negatif daripada aktiviti manusia.

Tawaran Buyback MIG-29N oleh Kerajaan Russia kepada Malaysia

No photo description available.

 

Ramai yang meminta pendapat Rentaka tentang tawaran Presiden Rusia, Vladimir Putin, untuk membeli kembali pesawat pejuang MiG 29N dan Su-30MKM TUDM dan menjual MiG 35 (yang merupakan versi MiG 29 terkini) serta pesawat pejuang Su-35, dengan pakej pembayaran kembali yang cukup menarik termasuklah menerima minyak sawit sebagai sebahagian daripada pakej pembayaran. Terus terang, dalam hal ini tim Rentaka sebulat suara berpendapat adalah wajar untuk kerajaan menolak tawaran menarik daripada Rusia ini. Mengapa? Terdapat beberapa sebab yang menyumbang ke arah pendapat ini.